Промоцију социјалне инклузије и интеркултурализам међу младима подржало „Друштво Рома“ Прокупље

У свечаној сали Града Прокупља одржана је конференција, на којој су представљени резултати реализоване идеје „Друштво Рома“ у Прокупљу, под називом „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“.

Иницијатива је реализована у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“, који спроводи ГИЗ, у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије и Фондацијом „Јелена Шантић“. Циљ ове иницијативе био је промоција друштвене укључености, кохезије, узајамног прихватања и интеркултурализам, као и како градити мирно и инклузивно друштво, а она је спроведена у периоду од априла до јула 2023. године.

-Наш пројекат „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“, био је фокусиран на промоцију социјалне инклузије и интеркултурализам међу младима, који долазе из три велика сеоска подручја на територији града Прокупља, а то су Житни Поток, Џигољ и Бериље. На овим пројектним активностима, које су окупиле младе из ромских и српских заједница, показали смо важност изградње кохезивног друштва, као и која је њихова улога у процесу и важности живљења у мирном и отвореном окружењу. Директним контактом са младима желели смо да их едукујемо да сами утичу на негативне ефекте дискриминације, друштвене искључености и говора мржње, рекао је заменик председника „Друштво Рома“ Прокупље, Горан Хасановић и додао да је у оквиру ове иницијативе одржан дводневни тренинг, којим је било обухваћено 20 младих из поменутих сеоских подручја.

Како је невео, у оквиру тренинга су обрађиване теме, које се односе на дискриминацију, говор мржње, предрасуде и стереотипе, законску регулативу и положај ромске националне мањине. Иницијатива, под називом „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“, садржала је и креативне радионице за младе Роме, али и оне који не припадају овој друштвеној заједници.

-Едуковани млади, после тренинга су организовали по пет радионица, у сваком сеоском подручју обухваћеном овим пројектом. Они су овом приликом информисали и едуковали друге младе људе о проблему дискриминације друштвено осетљивих група, важности поштовања једнакости и људских права, као и на који начин могу допринети подизању свести, у њиховим заједницама о овом проблему, кроз коришћење креативних средстава. Учествовало је 45 младих људи, који су креирали концепт фотографије са порукама о заједничком животу, миру, интеркултуралности и толеранцији, истакао је Хасановић и нагласио да су учесници тренинга, радионица и волонтери „Друштво Рома“ Прокупље, на дан градске славе у нашем граду, заједно спровели кампању за промоцију једнакости и људских права и организовали једну локалну акцију, којом су позвали све људе на међусобно поштовање, разумевање и уважавање.

Конференцији, на којој су представљени резултати ове иницијативе, присуствовали су и представници локалне самоуправе, већник за социјална питања Тијана Средојевић и координатор локалне самоуправе за питања Рома, Миладин Милосављевић, као и председник „Друштво Рома“ у Прокупљу Дејан Живковић.

Они су се овом приликом сложили, да помоћ локалне самоуправе није изостајала увек када је била потребна овом друштву, као и да ће се сарадња кроз сву могућу подршку и убудуће наставити.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Екстремни наступ чланова Ансамбла Срце у Алексинцу

Sat Jul 29 , 2023
Петар и Павле Јоксимовић са песмом Море Сокол пије преставили су се на такмичењу фестивала ,,На Морави воденица стара” у Алексинцу https://www.youtube.com/watch?v=tNszWdYKdbU Част је припала нашем члану Петру Јоксимовићу да отпева са Биљаном Јевтић песму из филма Томе Здравковића Поноћ је

You May Like