Промоцију социјалне инклузије и интеркултурализам међу младима подржало „Друштво Рома“ Прокупље

У свечаној сали Града Прокупља одржана је конференција, на којој су представљени резултати реализоване идеје „Друштво Рома“ у Прокупљу, под називом „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“.

Иницијатива је реализована у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“, који спроводи ГИЗ, у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије и Фондацијом „Јелена Шантић“. Циљ ове иницијативе био је промоција друштвене укључености, кохезије, узајамног прихватања и интеркултурализам, као и како градити мирно и инклузивно друштво, а она је спроведена у периоду од априла до јула 2023. године.

-Наш пројекат „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“, био је фокусиран на промоцију социјалне инклузије и интеркултурализам међу младима, који долазе из три велика сеоска подручја на територији града Прокупља, а то су Житни Поток, Џигољ и Бериље. На овим пројектним активностима, које су окупиле младе из ромских и српских заједница, показали смо важност изградње кохезивног друштва, као и која је њихова улога у процесу и важности живљења у мирном и отвореном окружењу. Директним контактом са младима желели смо да их едукујемо да сами утичу на негативне ефекте дискриминације, друштвене искључености и говора мржње, рекао је заменик председника „Друштво Рома“ Прокупље, Горан Хасановић и додао да је у оквиру ове иницијативе одржан дводневни тренинг, којим је било обухваћено 20 младих из поменутих сеоских подручја.

Како је невео, у оквиру тренинга су обрађиване теме, које се односе на дискриминацију, говор мржње, предрасуде и стереотипе, законску регулативу и положај ромске националне мањине. Иницијатива, под називом „Активирај се против мржње – иницијатива за промоцију инклузивног друштва у руралним срединама на територији града Прокупља“, садржала је и креативне радионице за младе Роме, али и оне који не припадају овој друштвеној заједници.

-Едуковани млади, после тренинга су организовали по пет радионица, у сваком сеоском подручју обухваћеном овим пројектом. Они су овом приликом информисали и едуковали друге младе људе о проблему дискриминације друштвено осетљивих група, важности поштовања једнакости и људских права, као и на који начин могу допринети подизању свести, у њиховим заједницама о овом проблему, кроз коришћење креативних средстава. Учествовало је 45 младих људи, који су креирали концепт фотографије са порукама о заједничком животу, миру, интеркултуралности и толеранцији, истакао је Хасановић и нагласио да су учесници тренинга, радионица и волонтери „Друштво Рома“ Прокупље, на дан градске славе у нашем граду, заједно спровели кампању за промоцију једнакости и људских права и организовали једну локалну акцију, којом су позвали све људе на међусобно поштовање, разумевање и уважавање.

Конференцији, на којој су представљени резултати ове иницијативе, присуствовали су и представници локалне самоуправе, већник за социјална питања Тијана Средојевић и координатор локалне самоуправе за питања Рома, Миладин Милосављевић, као и председник „Друштво Рома“ у Прокупљу Дејан Живковић.

Они су се овом приликом сложили, да помоћ локалне самоуправе није изостајала увек када је била потребна овом друштву, као и да ће се сарадња кроз сву могућу подршку и убудуће наставити.

 • Related Posts

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You Missed

  Вече лепе музике

  Вече лепе музике

  35. ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА ТОПЛИЧКОГ ОКРУГА

  35. ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА ТОПЛИЧКОГ ОКРУГА

  Letovanje 2024.

  Letovanje 2024.

  SPORTSKA INFORMACIJA

  SPORTSKA INFORMACIJA

  Бесплатна правна помоћ у Прокупљу

  Бесплатна правна помоћ у Прокупљу

  Град Прокупље добио бесповратна средства за куповину минибуса

  Град Прокупље добио бесповратна средства за куповину минибуса