Održani 26.Radio dani RAB SRBIJA

26. Radio-dani RAB SRBIJA održani su, od 29. do 31. oktobra, na Zlatiboru. Brojni gosti sa radio-stanica iz zemlje i inostranstva, kao i gosti5 iz svih medijskih sfera aktivno su učestvovali prethodna tri dana na predavanjima i okruglim stolovima.

Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA organizovalo je 26. Radio-dane, u Hotelu ,,Mona” na Zlatiboru gde su organizatori na jednom mestu okupili vlasnike i direktore radio-stanica iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije, ali i urednike, voditelje i dizajneri zvuka, kao i goste iz drugih radijskih i novinarskih udruženja i televizija.  

Otvarajući skup, dr Katarina Tomašević, pomoćnica ministra informisanja i telekomunikacija izrazila je veliku zahvalnost svim članicama RAB SRBIJA što su se uključili u sistem ,,Pronađi me“ i audio-tehničkim rešenjem pomogli ovu nacionalnu kampanju za pronalaženje nestale dece.

Govoreći o radiju, podsetila je da se kroz istoriju pokazao kao naprilagodljiviji medij. Na samom početku oslanjao se isključivo na glas, pa je potom prošao dug razvojni put da bi danas koristio sve raspoložive platforme poput onlajn striminga, podkasta i društevnih mreža.

–  Ovakvim stručnim skupom kao što su Radio-dani RAB SRBIJA i ovakvom agendom vi razrešavate mnoge dileme i podstičete i vaše kolege ali i nas iz nadležnog ministarstva na nove pravce razmišljanja kada je o radiju reč. Posebnio me raduje što je ovo udruženje RAB SRBIJA od svog osnivanja posvećeno unapređenju profesionalnih standarda. Ovde su se postavila pitanja o budućnosti radija, a posebno mi se dopada što svi u udruženju RAB SRBIJA imaju viziju te budućnosti. Vi imate potpunio jasne ideje,  ostvarene vizije, određen pravac kuda i kako ići dalje i kako se unapređuje radio-industrija u našoj zemlji – izjavila je dr Katarina Tomašević.

Predsednica RAB SRBIJA Maja Rakovic podsetila je na značaj udruženja koji je posebno došao do izražaja prilikom nedavno održanih javnih rasprava u više gradova Srbije, u kojima su aktivno učestvovali članovi RAB SRBIJA i kada su dostavili svoje predloge za izmenu medijskih zakona.- Sve ove godine mi radimo na unapređenju radija kao medija i radio-industrije u našoj zemlji.  Iza nas je naporan period jer smo aktivno učestvovali u pisanju medijskih zakona kako bi bili za radio kao medij bolji. Mnogi me kao predsednicu RAB-a pitaju u čemu je tajna naše istrajnosti… S ponosom odgovaram da među nama nema konkurencije i da se od osnivanja borimo za sve naše stanice. Mi učimo jedni od drugih jer želimo da imamo najslušanije radio-stanice i u tome smo uspeli. Danas radio krupnim koracima ide napred u treću radijsku revoluciju, kada se radio postavlja na digitalne platforme i mobilne aplikacije – istakla je Maja Rakovic. 

Prvi panel bio je posvećen novim medijskim zakonima, a govornici su bili dr Katarina Tomašević (pomoćnica ministra zadužena za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija), Maja Rakovic (predsednica RAB SRBIJA),  advokat i medijski stručnjak Stevan Pajović i advokat Đorđe Kujović. 

Drugi panel imao je naziv ,,Podkast – nova revolucija radija“, a panelisti su bili: Darko Buković (osnivač/glavni urednik podkasta Poslovni FM iz Hrvatske), Maša Golubić (programska direktorka Radija bravo! iz Hrvatske), Robert Čoban (vlasnik i direktor Color Press Group iz Srbije ) i Nikola Kovačević (general manager beogradskog NAXI radija).

Bojan Milosavljević, projektni menadžer Deska Kreativna Evropa održao je prezentaciju programa Kreativna Evropa, a Maša Golubić govorila je o dečijem ,,bravo!” radiju.

Saradnik brojnih radio-stanica Tomislav Jakobović (Brand Media Consulting) pričao je o govornim segmentima, a Goranka Jednak Maksimović, ambasodorka Radiodays Europe o veštačkoj inteligenciji.

Predavanje ,,DAB u službi radija“ održao je Ivan Jurković, programski direktor Extra FM radija iz Hrvatske, radija koji je organizovao svih pet koncerata Aleksandre Prijović u Areni Zagreb.

Poslednjeg dana, Zoran Dovečer, direktor firme Smart City održao je prezentaciju radijskih i televizijskih softvera.

Specijalan gost 26. Radio-dana bila je devojčica Jelena Vujošević iz Ježevice, koja je prilikom nedavnog uručenja priznanja RAB-u od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, izrazila želju da prisustvuje Radio danima RAB SRBIJA i da jednog dana radi na radiju.    

Radio ne može bez muzike, pa su se tako prvo veče Radio-dana predstavili umetnici  Boris Režak i Adi Šoše, drugo veče su nastupali Saša Lozar, Marko Vukes, Milan Bujaković i Čipi iz Osvajača. Obe večeri nastupio je Shazam Band.   

 • Related Posts

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  You Missed

  Вече лепе музике

  Вече лепе музике

  35. ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА ТОПЛИЧКОГ ОКРУГА

  35. ВИДОВДАНСКИ СУСРЕТИ ПЕНЗИОНЕРА ТОПЛИЧКОГ ОКРУГА

  Letovanje 2024.

  Letovanje 2024.

  SPORTSKA INFORMACIJA

  SPORTSKA INFORMACIJA

  Бесплатна правна помоћ у Прокупљу

  Бесплатна правна помоћ у Прокупљу

  Град Прокупље добио бесповратна средства за куповину минибуса

  Град Прокупље добио бесповратна средства за куповину минибуса